4 op de 5 Nederlanders leent en spaart tegelijk

78% van de Nederlanders leent en spaart tegelijk. Maar in 74% van de gevallen spaart men voor een ander doel dan waarvoor geld wordt geleend. Dat blijkt uit onderzoek van online financiële dienstverlener MoneYou naar het leengedrag van Nederlanders.

Liesbeth Rigter, commercieel directeur van MoneYou: “Spaardoelen zijn voor veel Nederlanders een heilig huisje. Dat bleek ook uit onze laatste Spaarmonitor. Ouders sparen bijvoorbeeld vaak voor hun kinderen. Als er plotseling geld nodig is voor een grote reparatie aan de auto, dan zullen ouders het spaarpotje voor de kinderen zelden daarvoor aanspreken. Ze lenen dan liever extra geld bij een bank dan dat ze geld ‘stelen’ van hun kinderen.”
 
 Lenen voor verbouwing
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders in eerste instantie liever sparen voor iets dan dat zij ervoor lenen. Alleen voor een verbouwing aan het huis overweegt 33% direct om een lening af te sluiten. Dit is wel minder geworden dan vorig jaar. Toen was het afsluiten van een lening voor een verbouwing voor 42% van de Nederlanders nog een overweging. Na de verbouwing zijn de aanschaf van een nieuwe auto (17%), en de studie van de kinderen (16%) de belangrijkste leendoelen.

 
Zelf beoordelen
Driekwart van de Nederlanders met schuld spaart om af te lossen. Soms kan het ook lonen om een schuld af te lossen met een nieuwe lening, maar hiervoor kiest slechts 8%. Rigter: “In veel gevallen kun je zelf prima beoordelen of het verstandig is om een schuld af te lossen met spaargeld of met behulp van een goedkopere lening.”
 
Bron: Infinance.nl
Jeroen de Geus op 10 april 2013 -