Consument geeft weer meer geld uit en financiert zelf

Uit een meting , de VFN Financieringsbarometer , uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2014 blijkt dat de Nederlandse consumenten van plan zijn om in de nabije toekomst meer grote aankopen te doen en deze zelf te financieren. Deze meting is in opdracht van de Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN) uitgevoerd door marktonderzoeksbureau GfK.

Stijgende aankoopbereidheid

In 2015 verwachten Nederlanders meer grotere aankopen te doen dan in 2014. De aankoopbereidheidsindex komt in het vierde kwartaal van 2014 uit op een score van 102, dit betekent dat de index voor het eerst een score boven de 100 geeft sinds de VFN de opdracht heeft gegeven om dit onderzoek uit te voeren.

Stijgende financieringsbereidheid

De financieringbereidheid meet in hoeverre consumenten bereid zijn om grote aankopen te financieren met een lening. Deze financieringsbereidheid stijgt al een aantal kwartalen achter elkaar en ook in het vierde kwartaal van 2014 is deze weer hoger dan een kwartaal geleden. De financieringsbereidheidsindex komt in het vierde kwartaal van 2014 uit op een score van 142. Dit betekent dat consumenten voor hun aankopen het komende jaar meer bereid zijn een lening af te sluiten dan het afgelopen jaar.

Uitleg scores

Bij zowel de aankoopbereidsheidsindex als de financieringsbereidsindex geldt dat bij een hogere score dan 100 er een positieve ontwikkeling is ten opzichte van het kwartaal ervoor. Een financieringsbereidheid hoger dan 100 punten betekent dat consumenten voor hun geplande aankopen in de komende 12 maanden meer bereid zijn om een financiering af te sluiten dan voor hun aankopen in de afgelopen 12 maanden.

studiotempel op 26 februari 2015 -