Rood staan of Lenen, wat is beter?

Rood staan of Lenen?

Een veelgestelde vraag is of een lening afsluiten voordeliger is dan ‘rood staan’? Zowel lenen als rood staan hebben gunstige en minder gunstige kenmerken en de keuze hangt samen met uw persoonlijke situatie en wensen.

Rood staan

Rood staan – oftewel een negatieve saldo op uw rekening waarover u rente betaald aan de bank – wordt gezien als een handige oplossing voor het overbruggen van kortlopende tekorten. Rood staan is duur; afhankelijk van de kredietverstrekker en het bedrag dat u maximaal negatief kan staan wordt al snel tussen de 8 en 15% rente per jaar gerekend. Deze rente op een betaalrekening is doorgaans hoger dan de rente van een lening.

Een alternatief voor rood staan is lenen. Een consumptieve lening kan een voordelig alternatief zijn. Voorbeelden van een consumptieve lening zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

Doorlopend krediet

De kenmerken van een doorlopend krediet zijn een vaste maandtermijn, boetevrij versneld aflossen en opnemen tot de kredietlimiet, plus een variabele rente en looptijd. Daarnaast is het mogelijk om het opgenomen bedrag opnieuw op te nemen of af te lossen. Het doorlopend krediet heeft het voordeel dat er in de regel minder rente betaald hoeft te worden dan bij rood staan.

Persoonlijke lening

Het kan zijn dat u een aankoop wilt doen die u niet direct kunt betalen. In dit geval kan een persoonlijke lening een gunstige oplossing zijn. Voordelen van een persoonlijke lening zijn de vaak gunstige rentetarieven en vaste looptijd. Een nadeel is dat u binnen de looptijd niet kosteloos tussentijds kunt aflossen.

Roodstaan is in de regel duur!

Rood staan is de makkelijkste manier van geld lenen. U heeft geen administratie nodig en kan op elk gewenst moment boetevrij aflossen. Desondanks is rood staan duur. De rentes zijn in de regel namelijk veel hoger dan wanneer u geld leent in de vorm van een consumptief krediet. Een doorlopend krediet of persoonlijke lening kent een veelal lagere rente.

Wenst u meer informatie over het afsluiten van een lening? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan. Binnen 24-uur geven wij u inzicht in uw leenmogelijkheden en kunt u in het geval van een roodstaan zien of dit en hoeveel voordeliger dit voor u uitpakt.

Jeroen de Geus op 22 juli 2013 -