Soms is de rente van een consumptieve lening fiscaal aftrekbaar!

De meeste mensen weten dat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Wat veel mensen niet weten is dat de rente van een consumptieve lening , onder bepaalde voorwaarden , ook fiscaal aftrekbaar is. In dit artikel gaan wij verder in op de voorwaarden van de aftrekbaarheid van een consumptieve lening.

Voorwaarden aftrekbaarheid consumptieve lening:

Restschuld financieren
De rente die u betaalt over uw restschuld is fiscaal aftrekbaar. Dit geldt voor zowel een doorlopend krediet als een persoonlijke lening. De voorwaarde hierbij is dat de restschuld na 29 oktober 2012 is ontstaan. Sinds 1 januari 2015 is de termijn dat u deze rente mag aftrekken verlengd van 10 naar maximaal 15 jaar!

Verbouwing financieren
Wanneer u het geleende geld gebruikt voor de verbouwing van uw woning, dan kan de rente fiscaal aftrekbaar zijn. De rente is namelijk fiscaal aftrekbaar wanneer u een persoonlijke lening afsluit. De termijn dat u deze rente mag aftrekken is maximaal 10 jaar.

Geld lenen voor een verbouwing kan natuurlijk ook via een hypothecaire lening. Houd er dan wel rekening mee dat u bij het verhogen van uw bestaande hypotheek of bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek extra kosten betaalt; zoals taxatie- notaris- en advieskosten. Deze kosten worden bij een consumptief krediet niet gerekend. Hierdoor zijn, ondanks dat uw rente iets hoger is, de totale kosten van een consumptief krediet vaak lager.

Om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekbaarheid van de rente bij een consumptieve lening is het niet noodzakelijk om in het bezit te zijn van een koopwoning. Dit geldt ook wanneer u een huurwoning heeft.

studiotempel op 26 februari 2015 -